Временният президент на Шри Ланка обяви извънредно положение

67

Временният президент на Шри Ланка Ранил Викрамасингхе обяви извънредно положение. Политическата ситуация в Шри Ланка се изостри на 9 юли, когато протестиращи превзеха резиденциите на президента и на министър-председателя

Изпълняващият длъжността президент на Шри Ланка министър-председател Ранил Викрамасингхе обяви извънредно положение в републиката.

В публикуван декрет се посочва, че извънредното положение е наложено „е интерес на обществената сигурност, обществения ред и поддържането на доставките и услугите, необходими за функционирането на обществото“.

Политическата ситуация в Шри Ланка се изостри на 9 юли, когато протестиращи превзеха резиденциите на държавния глава и на министър-председателя.

Масовите протести бяха предизвикани от рязкото влошаване на икономическото положение в страната с остър недостиг на чуждестранна валута, горива и петролни продукти, торове, храни и лекарства, предаде Bulgaria on air.

На 15 юли бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса напусна страната, а на следващия ден изпрати официално оставката си от Сингапур.

По публикацията работи: Станислава Гавазова