Явор Божанков, БСП: Увеличихме пенсиите в условия на война и инфлация

278

По думите на секретаря на парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков, пенсиите са се увеличили с повече, отколкото ГЕРБ са успели да го направят за 12 години. Божанков потвърди казаното вече многократно – че от БСП не биха водили разговори с с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ за съставяне на правителство

„Хипотезата нови избори е по-скоро хипотеза за спирала от избори. Проучванията на всички агенции показват следващ парламент, съставен от също толкова много партии, без една, която да има огромно мнозинство. Да не говорим за смехотворните хипотези на „Възраждане“, че според собствени проучвания щели да бъдат първа сила със самостоятелно мнозинство.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова телевизия. Той бе категоричен, че при нови избори никой няма да има мнозинство, и ако искат да държат ГЕРБ и ДПС извън властта, отново трябва да се направи коалиция от същите хора, със същите приоритети.

В предаването “На фокус“ Божанков открои като предимство пред БСП факта, че запазиха добрия тон с колегите си. „Не бяхме нито повод, нито причина за някакъв скандал вътре в коалицията“, каза още той.

Народният представител от левицата потвърди тезата, че няма да водят разговори с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ по простата причина, че са част от модела. „ГЕРБ се самопредлагат, Борисов предлага като жива стока народни представители, търгува с тях. Борисов иска да се реабилитира под знамето на евроатлантически ценности“, обясни Божанков. Той изрази подозрение, че ГЕРБ въобще са евроатлантическа партия: „Те съжителстват много добре с източни капитали, освен това са направили България абсолютно енергийно зависима от една държава. Ако те искат да се реабилитират, пътят е да срежат пъпната връв с главния прокурор Гешев и да поемат отговорност за това, което са направили“, коментира още народният представител.

„Главната прокуратура и главният прокурор задобряват в опитите си да изперат образа на Борисов, защото въвлякоха и европейски институции“, заяви Божанков и обясни: „Евродепутатите от семейството на социалистите вече заявиха, че не са запознати с такъв доклад, че начинът, по който е представен, е много спорен. Петорната експертиза на прокуратурата е поредният епизод в тази посока.“ По думите му Борисов също брани прокуратурата, тъй като всеки опит в Правна комисия да бъде повдигнат въпрос на Гешев, е бил съпроводено от викове от народните представители от ГЕРБ.

„Нашата теза е, че е нормално министър-председателят да бъде излъчен от най-голямата група – “Продължаваме промяната“, заяви в студиото на Нова телевизия Явор Божанков.

Като допусната грешка между партньорите народният представител от БСП определи липсата на времева рамка на коалиционното споразумение. „Още с първия мандат започнахме тези разговори. Ние държим на социалните си приоритети, благодарни сме на партньорите ни, че ги приемат и те са реалност – увеличаване на пенсиите, намаляване на данъчното бреме и то с по-голям процент, отколкото ГЕРБ за 12 години ги увеличиха. А ние го направихме в условия на война и инфлация“, обясни той.

По думите на Божанков много неща са постигнати, които сега трябва да бъдат надградени. „Освен критиките от Брюксел, че главният прокурор има твърде много правомощия, дойде още една новина – че България е първа в ръста на индустрията си и то в цяла Европа. Затова ние поставихме на нашите министри добра оценка и се надяваме, ако третият мандат бъде реализиран, те да продължат работата си“, заяви Божанков и уточни, че тези данни не се дължат на износ на оръжия, както някой се опитва да каже. „Те се дължат на увеличено производство, износът на България расте с много по-голям темп, отколкото вносът. Част от този ръст се дължи на това, че няма рекет и натиск върху бизнеса – за първи път от 12 години“, допълни той.

Явор Божанков приема критиките от Брюксел, че липсват ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. „Важна стъпка е да приемем работещ антикорупционен орган. Първият, приет от ГЕРБ, катастрофира в корупционния скандал за едни тераси“, обясни той и добави, че за БСП личността на Бойко Рашков е подходяща за началник на този орган.

„Ние сме наясно, че влизайки в този мандат, в условия на война и криза, ще поемем много голяма отговорност и всеки ще плати висока цена. Но това е нашият дълг. Доволни сме, че имаме ръст в подкрепата, но това не ни дава основание да кажем, че нови избори ще решат нещо“, заяви Явор Божанков. По думите му ГЕРБ неслучайно се бори за бързи избори: „Те все още държат реалната местната власт. Има една проста задача, ако искаме България без ГЕРБ и без мафия – да стигнем до местни избори без ГЕРБ във властта“, заключи той.

По публикацията работи: Пламена Сутева