Джо Байдън: Ще засилим военното си присъствие в Европа

298

Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън от Мадрид, където се състои срещата на НАТО. Байдън заговори за засилване на военното присъствие и отбранителните способности на САЩ в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия

Съединените щати ще „засилят военното си присъствие в Европа“, за да може НАТО „да реагира на заплахи, които идват от всички посоки и във всички сфери – по суша, въздух и вода“, обяви днес американският президент Джо Байдън на срещата на НАТО в Мадрид, предаде Нова телевизия, позовавайки се на Франс прес.

Байдън обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие и отбранителните си способности в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия.

„Ние сме на срещата“ и „доказваме, че НАТО е по-необходима от всякога“, каза американският президент заедно с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той припомни, че САЩ вече са разположили тази година 20 000 допълнителни войници в Европа, за да подсилят линиите в отговор на агресивните инициативи на Русия.

Освен това Байдън потвърди, че Вашингтон ще увеличи от четири на шест броя на своите ескадрени миноносци в испанската военноморска база Рота и ще създаде в Полша „постоянен щаб на 5-ти американски армейски корпус“.

„Ще поддържаме допълнителна бригада“ от общо 5000 души, която ще бъде базирана в Румъния, добави Байдън. Освен това ще бъдат разположени допълнителни сили в балтийските страни.

„Ще изпратим две допълнителни ескадрили“ бойни самолети Ф-35 във Великобритания и „ще разположим допълнителни способности за противовъздушна отбрана“ в Германия и Италия, уточни президентът в кратко изявление за медиите.

Руският президент Владимир Путин „искаше финландизация на Европа“, промяна на страните членки на Алианса към по-неутрална позиция, подобна на тази, която исторически заемаха скандинавските страни. Вместо това обаче той постигна „натовизация на Европа“, подчерта Байдън.

По публикацията работи: Пламена Сутева