Леонид Слуцки: Изгонването на 70 дипломати е сериозен удар, Боя се, че е взето на запад

487

Това смята председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки. Той определи случилото се като „много жалко“. Според него е недопустимо подобно отношение между две държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество

Решението за изгонването на руските дипломати от България по всяка вероятност е взето „далече на запад”, заяви председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки, предаде БГНЕС.

„Боя се, че то (решението за екстрадиране – бел. ред.) е взето и пренасочено към София, далеч на запад от България. Жалко, много жалко. Няма основания за това”, каза депутатът.

„Изгонването на 70 дипломати е сериозен удар. Смятам с голяма вероятност, че ще бъдат предприети реципроцни мерки относно дипломатическото представителство на България в Русия”, допълни Слуцки.

Той отбеляза, че Русия има „реални, а не изсмукани от пръстите въпроси“ към българската дипломатическа мисия“. Според него, подобно отношение между държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество, не е в реда на нещата.

Случилото се в София показва мащабите на натиска срещу Русия, допълни Слуцки.

Той подчерта, че в България има десетки и стотици здравомислещи политици и общественици, журналисти и учени, които подкрепят съвършено различна, конструктивна позиция по отношение на контактите с Москва.

Така че всички тези некоординирани и неоправдани стъпки ги очаква механизмът на възвратната пружина“, обобщи депутатът.

БГНЕС припомня, че във вторник премиерът Кирил Петков обяви решението на България да екстрадира 70 служители на руските дипломатически мисии в България, част от които са замесени в шпионска дейност.

По публикацията работи: Пламена Сутева