Вирусолог коментира: Остават ли белези от маймунската шарка и ще се върне ли COVID

151

По тези теми се изказа вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя коментира симптомите, начините на заразяване и последиците от маймунската шарка, както и COVID-19 и възможността за неговото завръщане тази есен

Предаването на маймунската вариола не е от лесните неща. Не е по респираторен път, както е COVID. Това каза в ефира на Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

По нейни думи предаването може да се случи с контакт „кожа в кожа, уста в кожа, кожа в уста“, а при здрависване не е възможно.

„Много по-висок е процентът на мъжете, правещи секс с мъже, сред групата, които са се разболели от маймунска вариола“, допълни Гломб.

„Инкубационният период е различно дълъг – от 3 до 35 дена, но средното е до две седмици. Започва с повишена температура, болки в мускулите и гърба, обща отпадналост. Един до три дена след тези общи симптоми се получават обривите“, поясни вирусологът.

По нейни думи белези от обривите не остават.

“Вариантът, който тръгна по света, е западноафриканският, той се характеризира с по-леко протичане”, увери доцентът.

Тя коментира и COVID-19.

“Не бих се учудила през есенно-зимния сезон да бъдем отново с COVID-19”.

“Страшно много се повишава инфектируемостта. Пациентите не са тежко болни, но болниците започват да се пълнят”, каза Гломб и даде пример със съседна Гърция, където последните седмици се наблюдава скок в заболеваемостта.

Фирмите, разработващи РНК ваксини, работят върху би-валентна ваксина срещу коронавирус, която съдържа в себе си оригиналния вариант на коронавируса и Омикрон вариацията, обясни Гломб.

“Но комбинацията между коронавирус и противогрипна ваксина е все още на експериментално ниво”, поясни вирусологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева