Намалила ли е реално Русия износа на дизел към ЕС след войната?

278

Има данни, че от началото на месеца Европа е получила близо 14 милиона барела дизелово гориво от страни, които са били част от Съветския съюз, като това количество е близко до тези от преди началото на войната, след което заваляха санкциите към страната

От началото на този месец Европа е получила близо 14 милиона барела дизелово гориво от страни, които са били част от Съветския съюз. Това показват данните на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Това ниво е близко до тези от преди войната и по-голямата част, ако не и цялото, от това гориво произхожда от Русия, пише Bulgaria ON AIR.

По-малко от седмица след като президентът Еманюел Макрон и канцлерът Олаф Шолц посетиха Киев в знак на подкрепа за Володимир Зеленски, данните показват, че най-големият купувач на руското гориво е Франция, следвана отблизо от Германия.

Разбира се, премахването на руския дизел от европейската верига за доставки е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Страната все още остава най-големият външен доставчик на Европейския съюз, дори след началото на войната. Покачващите се цени и изключително затегнатият глобален пазар също без съмнение затрудняват отказването на гориво, откъдето и да е то.

Справянето с последиците от забрана за закупуване на рафинирани петролни продукти не бива да се подценяват. Основният европейски фючърсен договор за дизелово гориво достигна рекордна премия спрямо суровия петрол в понеделник, според данните на Bloomberg. И това е докато милиони барела руско гориво все още пристигат всяка седмица.

По публикацията работи: Пламена Сутева