Ето какво е състоянието на морската вода по родното варненско крайбрежие

51

Оказва се, че Офицерският плаж във Варна е с чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите. Въпреки това обаче, според РЗИ, оценката на зоната за къпане е добра. Причината за влошеното състояние на плажа, намиращ се във Варна, е вливащия се Шокъров канал в него

Само един морски плаж във Варненско предлага къпане във вода, която не е в отлично състояние. Водата на Офицерския плаж във Варна е с чревни ентерококи и eшерихия коли над нормите, но въпреки това оценката на зоната за къпане е добра, показва мониторингът на РЗИ, пише Дарик.

Причината Офрицерският плаж традиционно да е с влошени микробиологични показатели на водата е вливащият се в него Шокъров канал. Освен това заливът е затворен и оттокът е затруднен, обясни д-р Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна.

На всички останали 22 зони за къпане в региона, които РЗИ-Варна следи, водата е без забележки в началото на сезона. Проверява се качеството на морската вода по плажовете от „Златни пясъци“ до Бяла. Учестен мониторинг – три пъти в месеца, се извършва на четири плажа във Варна – Офицерския, Централния, Южния и „Аспарухово”. В останалите зони за къпане пробите се вземат през две седмици до края на лятото, посочи д-р Божилова.

Четири са категориите за качество – отлично, добро, задоволително и лошо.

По публикацията работи: Пламена Сутева