Може ли нов заместител на палмово масло да помогне за спасяването на тропическите гори?

60

Палмовото масло се използва в производството на храни и продукти за красота, но нейното производство е отговорно и за бързото обезлесяване на някои тропически гори. Възможна е употребата на заместител – нов мастен алкохол

Ново биотехнологично начинание на стойност 120 милиона долара, което може да помогне за спасяването на тропическите гори, като създаде заместител на палмовото масло, съобщават Daily Mail.

Съставката се използва в производството на храни и продукти за красота, но нейното производство е отговорно и за бързото обезлесяване на някои от най-биоразнообразните гори в света, унищожавайки местообитанието на вече застрашени видове като орангутана. Използвайки авангардна технология, британският гигант за потребителски стоки Unilever се надява да намали въглеродния си отпечатък от съставките, получени от палми с до 50 процента.

Алтернативната съставка е нов мастен алкохол, направен от ферментирала захар – добавена към продуктите за красота и почистване през следващите пет години. Производството на палмово масло е виновно за около 8% от изсичането на горите в света между 1990 и 2008 г. То се използва във всичко – от шушулките Tide на P&G до Nutella на Ferrero.

Тя се надява, че инвестицията, която е най-голямото сътрудничество на фирмата в биотехнологичните алтернативи на палмовото масло до момента, ще създаде нова, устойчива опция за пазарите за дома и личните хигии на стойност 625 милиарда долара (£515 милиарда).

„Възможността да предложим същото страхотно почистване, но с още по-малко въздействие върху околната среда е изключително вълнуваща“, Ричард Слейтър, главен директор по изследвания и разработки на Unilever. каза пред MailOnline. „В този пилотен етап ние използваме захар от сертифицирани устойчиви източници.

„Захарта е много гъвкава и бързо растяща култура, която може да се култивира навсякъде, което означава, че в бъдеще можем да набавяме основната си съставка близо до производственото предприятие.

„Това означава, че можем също да намалим въглеродния отпечатък, свързан с транспортирането на материалите, които ще бъдат обработени.“

Той добави: „Първоначалните оценки показват, че компаниите могат да намалят въглеродния отпечатък на съставките, получени от палми, с до 50 процента, като ги заменят с тази алтернативна съставка. „Нещо повече, докато по-нататъшно развиваме технологията, ние също така ще проучваме дали можем да използваме оставени продукти от селското стопанство, например стърнища от селскостопански култури, които иначе биха отишли ​​на вятъра.“

Г-н Слейтър каза пред MailOnline, че заместителната съставка на палмово масло и пенообразуващи агенти на базата на изкопаеми горива може да бъде готова за употреба „много скоро“ – между 2026 и 2028 г. „Все още предстои да се определи точно кои продукти ще използват новата съставка, но тя ще бъде споделена в нашите портфолиа за домашни грижи, красота и благополучие и лични грижи“, каза той.

По публикацията работи: Силвана Димитрова