Запознайте се с MEDUSA: Дрон-амфибия, летящ във въздуха и кацащ във вода

68

Разработен е дрон-амфибия, който може да лети и да каца на вода. Има възможност за достъп до труднодостъпни водни места и за събиране на водни проби. Британски и швейцарски изследователи се надяват, че ще се използва за наблюдение на променящите се температури в арктическите води

Дронът с „двоен робот“, наречен MEDUSA е в състояние да лети във въздуха и да каца на вода, за да събира бързо проби за научни изследвания, съобщават dailymail.com.

Към него има прикрепена част, която може да бъде разположена под вода от разстояние в труднодостъпни водни среди. Инженерите от Imperial College London използват дрона за измерване на езерната вода за признаци на микроорганизми и цъфтеж на водорасли, които могат да представляват опасност за човешкото здраве.

Професор Мирко Ковач от катедрата по аеронавтика на Imperial каза: „Имаме много да научим от водата на Земята: чрез наблюдение на екологичните параметри можем да идентифицираме тенденциите и да разберем факторите, влияещи върху качеството на водата и здравето на екосистемата в променящия се климат.

„Уникалната способност на MEDUSA да достига до трудни места и да събира водни изображения, проби и показатели ще бъде безценна за екологията и водните изследвания и може да подкрепи нашето разбиране за местния климат в труднодостъпни среди като Арктика.“

Изследователите искат да разработят дрон за наблюдение, който може бързо да стигне до труднодостъпни водни среди и да тества водни проби. Той лети с помощта на шест дистанционно управлявани „мултиротора“ – отделни лопатки, генериращи повдигане, които се въртят около централна вертикална мачта като лопатки на хеликоптер.

Те му позволяват да пътува на дълги разстояния с тежък товар, да лети над препятствия и да маневрира през предизвикателен терен. След като отлети до мястото, където желае да вземе проба, дронът разгръща привързаната си подводна капсула.

Дълбочината и позицията му във водата се контролират от оператора дистанционно, а шушулката използва джетове и контрол на плаваемостта, за да се регулира съответно. Камерата предава видео на живо, докато сензорите предоставят данни в реално време. След като пробата е взета, дронът може да прибере капсулата си, преди да излети и да полети обратно към потребителя.

„MEDUSA е уникална със своя двоен роботен дизайн, с компонент за полет, който достига до труднодостъпни зони и компонент за гмуркане, който следи качеството на водата“, каза професор Ковач.

По публикацията работи: Силвана Димитрова