Ако не забавим скоростта на глобалното затопляне, полярните мечки са на път да изчезнат

43

Полярните мечки отдавна се смятат за индикатор на вредното въздействие на глобалното затопляне върху природния свят. Твърди се, че остават приблизително 26 000 полярни мечки

Мечките разчитат на арктическия морски лед, за да ловуват тюлени, така че упадъкът му излага вида на опасност от изчезване, предават от Би Би Си.

Въпреки това, в рядка обнадеждаваща новина за ледените мечки, учените казват, че няколко стотин в Югоизточна Гренландия вече са се приспособили да ловуват с помощта на сладководни платформи.

Изследователите открили, че животните са използвали лед, който отчупва ледниците.

„Те оцеляват във фиорди, които са свободни от морски лед повече от осем месеца в годината, защото имат достъп до ледник – сладка вода – лед“, каза полярният учен от Вашингтонския университет Кристин Лейдре, водещ автор на изследването.

Констатациите на изследователски екип, базиран във Вашингтонския университет, разкриват възможността вида да оцелее въпреки повишаването на температурите.

„Един от големите въпроси е къде в Арктика ще могат да се задържат полярните мечки“, каза д-р Лейдре. „Мисля, че мечките на място като това могат да ни научат много за това къде могат да бъдат тези места.“

Изследователският екип прекара две години в интервюта с инуитски ловци, които споделиха своите екологични познания за района.

Пътувайки до отдалечения регион с помощта на хеликоптери, те маркират мечките със сателитни устройства за проследяване и събират генетични проби.

Д-р Бет Шапиро, генетик и съавтор на изследването, каза, че са наблюдавали „най-генетично изолираната популация от полярни мечки навсякъде на планетата“.

„Знаем, че тази популация живее отделно от други популации на полярни мечки поне няколко стотин години“, каза тя.

Д-р Шапиро каза, че тези мечки „не процъфтяват“ – те се възпроизвеждат по-бавно и са с по-малки размери.

Тя добави, че е трудно да се разбере дали тази подпопулация оцелява поради генетични адаптации или „различен отговор… към много различен климат и местообитание“.

Твърди се, че остават приблизително 26 000 полярни мечки.

„Полярните мечки са в беда“, добави д-р Шапиро. „Ясно е, че ако не можем да забавим скоростта на глобалното затопляне, полярните мечки са на път да изчезнат. Колкото повече можем да научим за този забележителен вид, толкова по-добре ще сме да им помогнем да оцелеят през следващия 50 до 100 години.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова