15% от населението приема повече от пет лекарства всеки ден

43

Твърде много пациенти приемат големи коктейли от лекарства, каза сър Стивън Поуис. Най-малко 15% от населението приема повече от пет лекарства всеки ден. Около 6,5% от постъпилите в болница са причинени от нежелани лекарствени реакции.

Семейните лекари трябва да спрат да предписват прекомерно и да се държат така, сякаш има „хапче за всяко заболяване“, настоя шефът на NHS .

Твърде много пациенти приемат ненужен коктейл от лекарства, които рискуват появата на вредни странични ефекти, предупреди професор сър Стивън Поуис. Това съобщиха днес от dailymail.com.

Медицинският директор на NHS каза, че парите биха могли да бъдат по-добре изразходвани за справяне с рекордните списъци на чакащите. Много пациенти са пропуснали прегледи на лекарства през последните две години, тъй като семейните лекари намалиха срещите лице в лице.

Най-малко 15 процента от населението – 8,4 милиона души – приемат повече от пет лекарства на ден, като предписанията за първична медицинска помощ струват на NHS в Англия 9,7 милиарда британски лири годишно. Преглед миналата година установи, че намаляването на рецептите с 10 процента е реалистично, което предполага, че NHS може да спести почти 1 милиард британски лири годишно от отпадъци.

Освен това, 6,5% от всички болнични хоспитализации са причинени от нежелани лекарствени реакции на оценка на разходите за NHS в Англия от 2 милиарда британски лири годишно. Вчера сър Стивън призова пациентите, които приемат множество лекарства, да бъдат прегледани предписанията.

Говорейки на конференцията на NHS Confed Expo в Ливърпул, той каза: „Подходът на „хапче за всеки болен“ никога не трябва да бъде отправна точка. Намаляването на ненужните рецепти е по-важно от всякога. „Националната служба на здравеопазването въвежда експертни аптечни екипи, които могат да дават съвети на пациентите.“

Сър Стивън също така призова лекарите и аптеките да възобновят нормалното обслужване, като предлагат здравни прегледи и управляват дългосрочните здравословни състояния. Той каза: „Радвам се, че нашата работна сила в първичната медицинска помощ може да се върне към проверката на кръвното налягане, проверката на холестерола.

„И това е мястото, където продължителната работа на може би обществените фармацевти може да донесе допълнителен капацитет.“

Коментарите на сър Стивън дойдоха, когато здравните лидери стартираха кампания „Отвъд хапчетата“, която подчертава ползата от „социалното предписване“. Това включва насочване на хората към класове по изкуство, градинарство и упражнения за подобряване на здравето. Лекарите предписаха 1,14 милиарда артикула извън болниците миналата година.

Участниците в кампанията казват, че отпускането в първичната медицинска помощ се е удвоило от десет артикула с рецепта на глава годишно през 1996 г. до 20 през 2016 г.

Д-р Майкъл Диксън, председател на Медицинския колеж и медицински съветник на принц Чарлз, каза: „Необходим е нов медицински начин на мислене, който отива в сърцето на истинското здравеопазване. Възможностите на социалното предписание са неограничени. Кампанията Beyond Pills иска социалното предписване да бъде „вградено“ в учебната програма на лекарите и стимули за намаляване на ненужната употреба на лекарства.

Междувременно пациентите на възраст над 75 години и тези с дългосрочни състояния или приемащи множество лекарства се насърчават да преглеждат предписанията си ежегодно. Каролайн Абрахамс, благотворителен директор на Age UK, каза: „Много възрастни хора живеят с множество и сложни здравословни проблеми и твърде често възможността, която им се дава, е да приемат все по-големи количества лекарства.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова