ЕС купува 110 000 дози от ваксина срещу маймунска шарка: Още един случай е потвърден в Румъния

44

Производителят за момента е неназован. Ваксините ще бъдат закупени със средства от фондове на ЕС и доставени на страните членки на съюза. Някои страни дори направиха свои собствени поръчки за ваксини. Междувременно се потвърди още един случай на заболяването в съседна Румъния

Още един случай на маймунска шарка е потвърден в Румъния, която вчера съобщи за първия си пациент, диагностициран с това заболяване, предаде Аджерпрес. Мъж на 32 години е диагностициран с маймунска шарка, съобщи днес министерството на здравеопазването. Той е в добро състояние и ще остане в изолация.

ЕС днес подписва споразумение с неназован производител за доставката на около 110 000 дози на ваксина срещу маймунската шарка, които да бъдат доставени от края на юни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от европейския комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

В кулоарите на среща на здравните министри от ЕС в Люксембург Кириакиду каза, че ваксините ще бъдат закупени със средства от фондове на ЕС и доставени на страните членки. Служители от Комисията казаха, че името на производителя на ваксините ще бъде разкрито скоро, предаде Нова телевизия.

Лекарственият регулатор на ЕС каза този месец, че разговаря с датската компания за биотехнологии „Бавериън нордик“ за данни от изпитания, които биха могли да бъдат в основата на разширяване на одобрението за употреба на ваксината „Имванекс“, така че освен срещу едрата шарка, тя да може да се използва и срещу маймунската шарка. Регулаторът на САЩ вече одобри ваксината на „Бавериън нордик“ за употреба срещу маймунската шарка.

Някои страни членки на ЕС, включително Германия и Испания, направиха свои собствени поръчки за ваксини срещу маймунската шарка. Кириакиду каза, че в ЕС са били отчетени 900 случая на заболяването.

По публикацията работи: Пламена Сутева