Зеленски: Германия не трябва да се опитва да балансира между Украйна и Русия

112

Това призова президентът на Украйна Зеленски. Той заяви, че Украйна има нужда от подкрепата на Германия и прикани Шолц и неговото правителство да вземат решение. Той отправи и критики, относно това, че Германия е започнала по-късно доставки на оръжие за Украйна и бави вече обещаните такива

Германия не трябва да се опитва да балансира между Украйна и отношенията с Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за ZDF, пише Investor.

„Нуждаем се от уверението на канцлера Шолц, че Германия подкрепя Украйна. Той и неговото правителство трябва да вземат решение“, заяви украинският президент.

Зеленски разкритикува Шолц, че Германия е започнала по-късно доставки на оръжие за Украйна и бави вече обещаните такива.

„Германия се присъедини малко по-късно от някои наши съседни страни по отношение на доставките на оръжие“, критикува Зеленски.

Германският канцлер отхвърли обвиненията с мотива, че украинските военни още имат нужда от подготовка за работа с оръжейните системи, някои от които са много модерни и сложни.

„Става дума за наистина тежко оборудване. Трябва да можете да го използвате, да бъдете обучени за него и това се случва в момента в Германия“, заяви Шолц и уточни, че всички обещани оръжия ще бъдат доставени.

Тази седмица се очаква тройна визита в Киев – на Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Марио Драги.

Малко преди очакваната среща Зеленски отново даде да се разбере, че за Украйна отнемането на Кримския полуостров от Русия е военна цел.

„Разбира се, ние ще освободим и нашия Крим. Украинското знаме отново ще се развее над Ялта и Судак, над Джанкой и Евпатория“, каза украинският президент.

По публикацията работи: Пламена Сутева