Премиерът на Испания: Няма да толерираме използването на незаконната миграция като оръжие за натиск

72

Най-добрият инструмент е международното сътрудничество, не може да се злоупотребява с трагедията на хората, подчерта Педро Санчес

Испания „няма да толерира“ използването на „незаконната миграция като оръжие за натиск“, каза днес испанският премиер Педро Санчес. Това беше индиректно предупреждение, отправено към Мароко, с който Испания наскоро подобри отношенията си, предаде Франс прес.

Тежката дипломатическа криза, противопоставила двете държави в продължение на близо една година, бе уредена в средата на март след рязка промяна на политиката на Испания по въпроса за Западна Сахара. По време на кризата в средата на май 2021 г. само за 48 часа над 10 000 мигранти пристигнаха в испанския анклав Сеута заради разхлабване на контрола по границата от страна на мароканските власти.

Макар че Мадрид и Рабат вече се сдобриха „Испания няма да толерира инструментализирането на трагедията на нелегалните мигранти като оръжие за натиск“, предупреди Санчес пред испанските депутати. „Най-добрият инструмент е международното сътрудничество“, допълни премиерът и защити значението на нормализацията на отношенията с Рабат.

Успокояването от средата на март на отношенията с Мароко, откъдето тръгват повечето мигранти за испанското крайбрежие, доведе до спад в броя на пристигащите бежанци.

Според испанския вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка броят на мигрантите, пристигнали на Канарските острови през април, е бил със 70 процента по-малък отколкото през февруари, допълва БТА.

По публикацията работи Полина Петрова