Лена Бориславова: Правителството ще подаде оставка, ако не може да движи обещаните реформи

808

Началникът на кабинета „Петков” изрази увереност, че ще се намерят 12 принципни депутати, които да подкрепят правителство на малцинството

Началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова направи ексклузивен коментар пред NOVA след изявлението на лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов, че партията напуска коалицията. По думите ѝ се вярва, че могат да бъдат намерени 12 принципни депутати в Народното събрание, които да подкрепят правителство на малцинството.

„Ние се обявяваме против корупцията и разходването на държавен ресурс без отчетност и за нас това е водещото начало. Всеки, който иска да стане част от правителството или да остане в него, трябва да застане зад тази принципна позиция с действия. Някои министри от ИТН не са готови да отстояват тези принципи”, подчерта тя.

Бориславова посочи, че не е чула истински причини от Слави Трифонов защо се изтеглят министри от кабинета, когато се гласува бюджет. „Не чух разумни аргументи. Това, което чух от Гроздан Караджов и Тошко Йорданов беше „пари, пари, пари. Искаме пари”, добави тя.

На въпрос чий министър е Гроздан Караджов, Бориславова отговори: „Това, което на нас ни е казано за него, е че той е един посредник”. И добави: „Това, което ние сме правили винаги е да слагаме механизми, доколкото позволява държавният ред и Народното събрание. Да бъде прокарана всякаква отчетност”, уточни началникът на кабинета.

Според нея „Има такъв народ” е саботирала през цялото време всяка една стъпка, свързана с контрол и съдебна реформа. „Този коалиционен партньор поставя това условие да бъде реформирана КПКОНПИ, при което да има право на вето при извършване на разследвания и стигане на реални резултати”, обясни тя.

Началникът на кабинета обясни, че ще бъде разпространена информация как се разходват 9 милиарда, за които спомена Слави Трифонов, и ще се види, че това е ставало абсолютно прозрачно с постановление на Министерския съвет – с участието на всички министри.

По темата за Република Северна Македония и обвиненията, че има втори кабинет със съветници, който решава външнополитическите въпроси, Бориславова каза: „Представяте ли си как един съветник решава за външната политика. Съветниците не ходят на международни форуми. Преговорите в момента се водят единствено и само от външния министър”.

Тя обясни, че кабинетът ще подаде оставка, когато бъдат принудени да направят компромис, на който не са склонни и не могат да движат реформите, които са обещали. „Когато оставането на власт е обречено на безсмислено стоене на някакви позиции. Все още имаме възможност да стъпваме напред”, е нейното мнение.

По публикацията работи Полина Петрова