Климатичната криза прави екстремните горещи вълни „100 пъти по-вероятни“ в Индия и Пакистан (ВИДЕО)

50

Изменението на климата прави рекордните горещи вълни в Северозападна Индия и Пакистан 100 пъти по-вероятни, според проучване на метеорологичното бюро, съобщи independent.co.uk

Изследването изследва шансовете за надвишаване на рекордните средни температури, регистрирани в Индия през април и май през 2010 г.

Той установи, че без изменение на климата регионът трябва да очаква такива температури веднъж на 312 години. Но с него тези видове температури вече могат да се очакват да бъдат записани веднъж на всеки три години, казват от Метеорологичните служби.

До края на века, показва проучването, регионът може да види тези температури средно веднъж годишно.

Части от Индия и Пакистан са задушени от задушаваща жега от март, който беше най-горещият от повече от век в Индия.

Метеоролозите казаха, че изглежда вероятно нов рекорд да бъде поставен през април и май тази година, но ще трябва да изчакат до края на месеца, за да бъдат сигурни.

Никос Кристидис, който е изготвил проучването на Met Office, каза, че горещините винаги са били част от климата преди мусоните в региона през април и май.

„Нашето проучване обаче показва, че изменението на климата води до интензивността на топлината на тези заклинания, което прави рекордните температури 100 пъти по-вероятни“, каза той.

Горещата вълна отслабна малко тази седмица, след като температурите достигнаха 51 градуса в Пакистан в неделя.

Метеорологичната служба обаче предупреди, че горещината изглежда вероятно ще се натрупа отново, като температурите ще достигнат своя пик или по-късно тази седмица, или през уикенда.
Вероятно е отново максималните температури да достигнат 50 градуса в някои райони, се казва в съобщението.

Междувременно проливни дъждове удариха отдалечения североизточен регион на Индия , предизвиквайки наводнения и кални свлачища, довели до смъртта на най-малко осем души, според Асошиейтед прес.

Висш административен служител в района Дима Хасао в Асам каза пред информационната агенция, че близо 200 000 души в района са били откъснати от останалата част на щата, тъй като пътищата и мостовете, водещи до там, са били блокирани или отнесени.
Учените са открили , че обилните валежи стават все по-чести и по-силни в много части на света в резултат на климатичните промени, причинени от човека.

За да се каже до каква степен изменението на климата е повлияло на обилните валежи в Североизточна Индия тази седмица, ще трябва да се извърши проучване на приписването.

Превод и редакция: медия „Нова Вест“