„Кървав дъжд“ може да направи небето в Обединеното кралство червено тази седмица (ВИДЕО)

192

Червен или оранжев дъжд може да вали в някои части на страната при валежи, светкавици, силен вятър и градушка, съобщи independent.co.uk

Облак прах от пустинята може да види „кървав дъжд“ да вали в цялата страна, докато се смесва с прииждащи гръмотевични бури, казаха синоптиците.
Сряда вечерта донесе обилни валежи в повечето региони с жълто предупреждение за гръмотевични бури, издадено от метеорологичната служба.
Дъждовете, светкавиците и силните ветрове могат да продължат и през седмицата, тъй като остатъчните облаци и дъждът се разясняват над югоизточната част на Англия.

Вятър и дъжд се очакват в северозападната част, преминавайки към Северна Ирландия в четвъртък вечерта, с места от дъжд в Южна Англия.
Това идва, след като британците се наслаждаваха на най-горещия ден за годината в страната във вторник, след като температурите в югоизточната част на страната достигнаха 27,5C (81,5F).
Метеорологът на Met Office Ричард Майлс каза: „В момента има някои концентрации на прах в атмосферата над Обединеното кралство, които може да се измият от дъжда [в сряда вечерта], но вероятно като цяло ще са сравнително малки количества.

„Тази вечер има предупреждение за гръмотевични бури в югоизточната трета на Англия, а бурен студен фронт ще донесе вятър и понякога силен дъжд в Северна Ирландия и северозападна Шотландия тази вечер.
Червен дъжд – известен разговорно като кървав дъжд, може да падне в част от страната, тъй като високи концентрации на прах, издигнат от пустинята Сахара, се смесва с водни капчици.
Правилният кървав дъжд, който всъщност изглежда червен на цвят, е сравнително рядък в Обединеното кралство, като валежите често са по-оранжеви или кафяви на цвят.

Автомобилите и прозорците могат да бъдат покрити с тънък слой прах, след като водата се изпари.
През останалата част от седмицата ще видим ивица от дъжд, която ще се движи в Северна Ирландия и Западна Шотландия, преди да завали останалата част от Обединеното кралство в петък.
Съботата е привидно мека със слънчеви периоди, но дъждът се разпространява в северозападните райони, като в неделя се очакват валежи на югоизток.

Превод и редакция: Медия „Нова Вест“