Продължава щурмът срещу „Азовстал“

362

„Азовстал“ е последното гнездо на украинската съпротива в Мариупол. Руските сили продължават щурма срещу стоманодобивния комбинат, като все пак Москва обеща осигуряването на хуманитарен коридор, за да бъдат евакуирани цивилните от комбината

Руските сили са предприели тотален щурм срещу стоманодобивния комбинат “Азовстал” – последното гнездо на украинската съпротива в Мариупол. На този фон Москва обеща спиране на огъня за евакуация на цивилните от комбината, където се смята, че има и много деца. Боевете както на източния, така и на южния фронт не стихват, като Русия се стреми да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област, предаде Нова телевизия.

Според командира на полка Азов украинските сили водят тежки и кървави боеве вече втори ден. Съобщава се, че руските военни са влезли на територията на комбината след дни на масирани удари. Смята се, че в подземията на “Азовстал” има около 200 цивилни, включително и деца.

Президентът Зеленски отправи нов призив към ООН да помогне за спасяването на живота на хората, които се намират там. От световната организация съобщиха, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в Запорожие, което се контролира от Украйна.

„Вторият етап от нашата евакуационна операция в Мариупол приключи. Успешно са евакуирани 344 души – от града и покрайнините. Толкова хора заминаха днес за Запорожие. Екипът ни се готви да ги посрещне по същия начин, както успешно превозените от Азовстал над 150 души.

По публикацията работи: Пламена Сутева