Енергийният министър: Ще искаме отсрочка за петрола от ЕК (ВИДЕО)

97

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. Той каза и, че България, Румъния и Гърция ще работят заедно в посока увеличаване на възможностите на капацитета за присъединяване на нови зелени мощи

Позицията на България относно нефта е ясна. Със сигурност ще искаме отсрочка от ЕК. Ще търсим начин на работата, така че да няма рискове за рафинерията. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, предаде Нова телевизия.

Работи се по разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на “Булгартрансгаз” относно изграждането на сръбската връзка”, каза още Николов.

“Относно търговията с природен газ – “Булгаргаз” и “Депа” ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети и общи доставки за целия регион”, посочи енергийният министър.

Той каза още, че България, Румъния и Гърция ще работят заедно в посока увеличаване на възможностите на капацитета за присъединяване на нови зелени мощи, с цел “потенциално намаляване на зависимостта на природен газ в региона”.

По публикацията работи: Пламена Сутева