Производители: Цената на хляба трябва да се повиши с 20%-25%, за да продължим работа

74

За това предупреждават производители на хляб. От Националния браншови съюз на хлебарите отбелязват, че има опасност някои райони да останат без хляб, имайки предвид липсата на компенсации за ел. енергията за месец май, за предстоящия месец юни, компенсация за новата цена на газа, както и започване на разговори за отпадане на ДДС

“Ако не получим компенсации за ел. енергията за месец май, за предстоящия месец юни, компенсация за новата цена на газа, както и започване на разговори за отпадане на ДДС – рискуваме България да остане без хляб в някои райони”. Това заяви за Нова телевизия Марияна Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите.

Има производители, които нямат комбинирани пещи и работят само на газ. Ако няма гарантирана доставка на газ – те няма да могат да работят, обясни Кукушева.

Според управителя на малък цех за хлебни изделия Росен Иванов, цената на хляба трябва да се повиши с 20%-25%, за да продължат производителите работа.

“Ел. енергията скочи с около 150% , брашното с около 30%, олиото с около 100%. Всичко това налага ние да повишим цената”, обясни Иванов.

По публикацията работи: Пламена Сутева