ИТН: Финансовият министър си мисли, че е над НС и може сам да взема решения, което е близо до диктатура

Това заяви Тошко Йорданов на брифинг на ИТН

Националният план за въвеждане на еврото трябва да бъде разгледан и от Комисията по бюджет и финанси, и от Народните представители, заяви на брифинг пред медиите в кулоарите на парламента Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН) по повод това, че днес се очаква правителството да вземе решение за приемането му.

„Само преди 20 дни много остро беше поставен въпросът за еврозоната и да си спомним кои от народните представители се интересуваха най-много от този въпрос. Да припомним също така, че ако интересът беше толкова голям, това трябваше да е тяхна декларация, а не наша. „Възраждане“ преди 20 дни гласуваха за един избор по точно определен начин, а днес мълчат по темата“, посочи още Каримански.

Той заяви, че искат да им бъде представен този национален план, за да са сигурни, че курсът 1.95583 ще залегне там и ще бъде отразен.

„След това процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен и труден, искаме да знаем как ще се включи в този национален план, кои органи са включени, ангажирани са органите на МВР, как ще е разпределено времето“, допълни Каримански.

По думите му, влизането в еврозоната и приемането на еврото у нас ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност в страната. „Не на последно място е и как ще устоим на шока от инфлацията, тъй като той е определящ“, каза още той и посочи: „Този план не трябва да бъде приеман набързо и натъмно, а трябва да е представен на народните представители в Народното събрание“.

„Толкова важно нещо, като Плана за приемането на еврото, той се опитва да го решава еднолично, без да се допита до парламента. Ние сме парламентарна република. Министерски съвет е изпълнителна власт и изпълнява решенията на парламента. Това е все едно бюджетът финансовият министър да си го разпише сам, да не го покаже на депутатите и да го действа, както му отърва“, каза от своя страна Тошко Йорданов.

„Колеги не знам дали си давате сметка какво иска да направи финансовият министър. Той се опитва да взема решения самостоятелно без да ги съгласува с парламента. Финансовият министър си позволява да прави неща, на които няма санкции. Това е абсолютно недопустимо. Това е много вредно. Самият подход и някой да си мисли, че е над Народното събрание и може сам да взема решения, е близо до диктатура“, заключиха от ИТН.