Установено след експеримент: Пчелите могат да разпознават четни и нечетни числа

104

Австралийски биолози успели да научат пчели да разпознават четни и нечетни числа. С това се доказва, че тези насекоми са много по-интелигентни отколкото светът е смятал досега. Пчелите успели да разпознаят дали дадени числа са четни или нечетни с 80% точност

Биолози от Австралия научиха пчели да разпознават четни и нечетни числа. Експериментът показва, че насекомите са много по-интелигентни отколкото се е смятало до момента, предаде bTV.

За целта пчелите били разделени на две групи. В първата група те били тренирани да свързват нечетните числа с подсладена вода, а четните – с горчива. При втората група – обратното.

На пчелите били показвани карти с числата от 1 до 10 и те се обучавали да ги разпознават докато стигнат отговори с точност 80%.

Експертите отбелязват че насекомите, които са свързвали нечетните числа със сладка вода, са се учили по-бързо. За разлика от тях хората запомнят по-бързо четните числа.

До момента се смяташе, че само хората могат да различават четни от нечетни числа, тъй като се изисква високо ниво на абстрактно мислене. Пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи.

По публикацията работи: Пламена Сутева