В един морски курорт украинските бежанци са почти колкото местното население

836

Това съобщи кметът на морския курорт Приморско, където към момента има 6600 украински бежанци при местно население от 7000 души. За момента хотелиерите се справят, но все още не е ясно какво ще се случва от 1 юни, когато държавната помощ за бежанците спира

Украинските бежанци в Приморско са почти колкото местното население. В Китен пък, където са настанени и най-много избягали от войната майки и деца, на жител се пада средно по 7-8 бежанци. Това предаде bTV.

Хотелиерите казват, че за момента се справят, но все още нямат яснота какво ще се случва от 1 юни, когато държавната помощ за бежанците спира.

„Ние бяхме едни от първите, които приеха бежанци. Червеният кръст помагаше в началото. Справяме се сами“, каза собственикът на една от базите Милчо Милев.

Той казва, че в началото въобще не е било ясно, че ще има държавна помощ, но парите са платени със задна дата.

„Към момента в Приморско има 6600 бежанци от Украйна при местно население от 7000 души. Има заявки за 20 деца, които да посещават училище, а 40 деца искат да посещават детска градина, но нямаме капацитет за тях. Основната тежест пада върху бизнеса“, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

За хотелиерите не е ясно какво ще се случва от следващия месец, тъй като от 1 юни имат много резервации.

По публикацията работи: Пламена Сутева