Жечо Станков, ГЕРБ: Управляващите ни поставят “на колене”

104

По мнение на Станков, който е член на Комисията по енергетика и климат в НС, е възможно доставчиците на газ да се възползват от безизходното положение на България и да започнат да продават на завишени цени

Ние сме осигурили техническата инфраструктура да се внася и изнася газ. По наше време сме закупували втечнен газ от терминалите в Ревитуса. Важното е, че управляващите са знаели за тази възможност за алтернативен внос на газ още преди два месеца – в началото на войната, и месец и половина след като се каза, че ще се плаща в рубли, но не са предприели никакви действия, за да внесат газ – да си направят тръжна процедура и купят газ от САЩ, Египет, Катар. Това в каза “Денят започва” по БНТ депутатът от ПГ на ГЕРБ Жечо Станков – член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Според него с това бездействие управляващите ни поставят “на колене”, защото доставчиците на газ ще се възползват от безизходното положение на България и продават на по-високи цени.

“Всеки бяга от темата на каква цена ще е газът. Енергийният министър казва, че ще е 40% по-скъпа. Аз казвах, че ще е поне 80 до 100% по-скъпа”, прогнозира той и попита дали българинът ще може да задели 40% повече от семейния си бюджет за топла вода, хляба и всичко останало, което консумира и е свързано с газа“.

Станков подчерта, че диверсификацията идва с изграждането на инфраструктурата.

“България потребява малко над 3 млрд. кубични метра газ годишно. Свободните капацитети по тръбите са в пъти по-големи от тази консумация”, подчерта той и допълни: “Ние винаги можем да се откажем от който и да е доставчик, благодарение на цялата инфраструктура, която се изгражда през последните години, която е заслуга както на кабинета “Борисов 2“ и кабинета “Борисов 3“, така и на ЕК, която ни даде средства”, каза Станков.

По публикацията работи: Пламена Сутева