Бил Клинтън нарече обвиняването на САЩ за войната в Украйна „най-големият товар от бикове“

710

Докато експертите обсъждат какво би могъл да направи Западът, за да избегне войната в Украйна, бившият президент Бил Клинтън предложи своя отговор: Нищо, интервю на Independent.

„Не вярвам, че е имало нещо, което бихме могли да направим, за да предотвратим това“, каза г-н Клинтън по време на разговор в университета Браун във вторник.

Въпросът му беше зададен от Дерек Шиърър, който беше при 42-ия президент като посланик във Финландия. Поглеждайки назад към времето на г-н Клинтън, когато той е работил с руския президент Борис Елцин и след това накратко с неговия наследник Владимир Путин , г-н Шиърър попита дали Съединените щати и техните съюзници биха могли да направят нещо по-различно.

„Е, краткият отговор е, че не знам и прекарах безсънни нощи, мислейки за това“, отговори г-н Клинтън.
След това бившият президент разказа как администрацията му е започнала процеса на приемане на балтийските държави – Литва, Естония и Латвия – в Организацията на Северноатлантическия договор ( НАТО ) в края на 90-те години.

Редица консервативни фигури обвиниха това разширяване на НАТО, алианс, първоначално предназначен за защита срещу Съветския съюз, за ​​неотдавнашната агресия на Русия . Тъкър Карлсън твърди, че НАТО съществува главно, за да „измъчи Владимир Путин“ ; Найджъл Фарадж каза, че ефектът от разширяването на НАТО е „да мушне руската мечка с пръчка“.

Г-н Клинтън отхвърли тези аргументи.

„Не е вярно, че сме направили нещо, за да изолираме, унижим или игнорираме Путин“, каза бившият президент. „Това е най-големият товар от бикове, който някога ще чуете.“

Като доказателство г-н Клинтън посочи, че през осемте си години на управление той се е срещал с руското ръководство 23 пъти – 18 пъти с г-н Елцин и пет пъти с г-н Путин.

„Идеята, че се опитваме да блокираме Русия или да ги изолираме… това просто не е вярно“, каза той.

Нахлуването на Русия в Украйна вече е трети месец. Войната е хуманитарна катастрофа, убивайки най-малко 2665 украински цивилни досега, според последната оценка на ООН .
При обсъждането на въздействието на НАТО върху конфликта, г-н Клинтън цитира журналистката Ан Епълбаум, която наскоро каза , че ако алиансът не беше разширен, „ще водим тази битка в Източна Германия точно сега“.

„Дали това е вярно или не, предстои да видим“, каза г-н Клинтън. „Украйна трябва да надделее.“

Превод и редакция: „Нова Вест“