Стефан Янев: Правителството ще се срине под собствената си тежест

441

Това прогнозира бившият министър на отбраната

„България е суверенна държава, която трябва да има своя позиция по важните въпроси, касаещи българския национален и обществен интерес, и едва след това да се съобразява с ценностите на ЕС“. Това мнение изрази бившият министър на отбраната и неотдавнашен министър-председател на последните две служебни правителства Стефан Янев.

„18 години след приемането ни в НАТО, България системно не инвестира във въоръжените си сили. Tази тенденция трябва да се промени, ако искаме да бъдем способни да гарантираме собствения си суверенитет“, заяви той.

Според него има голяма вероятност скоро да загубим своя капацитет да охраняваме самостоятелно своето въздушно пространство и да отстояваме своя въздушен суверенитет, респ. – да прекъснем своите столетни традиции във военната изтребителна авиация.

„По отношение на политиката на правителството спрямо РСМ се забелязва едно фриволно, наивно и дори безотговорно поведение, което издава неразбиране на проблематиката, непознаване на историята и омаловажаване на значимостта на този въпрос, което на практика заплашва националните ни интереси, респ. – сигурност. Ако правителството се огъне под натиска на външни фактори и даде „зелена светлина“ за започване на преговори за присъединяване на РСМ към ЕС, без необходимите гаранции за спазване правата на македонските граждани с българско самосъзнание, без да е спряна речта на омразата и без да е защитен адекватно националният ни интерес като цяло, това ще генерира сериозни негативни последици за нашата държава, включително в контекста на перспективите с РСМ да изградим приятелски и добросъседски отношения на здрава основа“, каза още Янев.

„Правителството вероятно ще се разпадне под собствената си тежест, в резултат от липсата на работещи механизми за взимане на решения и координация на политиките, поведението и действията на коалиционните партньори. В този смисъл настоящата коалиция изглежда като поредната безпринципна такава, в рамките на която спояващата връзка явно е властта сама по себе си и ресурсите, до които тя дава достъп“, коментира Янев.