Корнелия Нинова обяви добра новина за хиляди потребители (ВИДЕО)

376

Министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви новината, че Министерски съвет е приел закон за колекторските фирми. Тя обясни и какво включва този закон и изрази увереност, че той ще помогне на хиляди потребители

„МС прие дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем и решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и хиляди сигурно потребители. Още днес той ще тръгне към НС“. Това обяви Корнелия Нинова.

„Вярвам, че този закон ще бъде приет от Народното събрание, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство, консултиран е с множество потребителски организации, с омбудсмана“, каза още Нинова.

Тя представи и някои основни неща от Закона, с който ще помогнат на хиляди потребители.

„Вече фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация. Досега нямаше такава. Тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 хил. лева и да имат застраховка професионална отговорност – ако нанесат щета или вреда на някого, то тя да бъде покрита от застраховката“, обясни Нинова.

„Ръководствата на такива фирми трябва да са неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни да уведомят длъжника и да го поканят доброволно да изплати задължението си преди да предприемат действия. Не трябва да звънят и да упражняват натиск от 8 вечерта до 7 сутринта, както и през почивни и празнични дни. Следващото позвъняваме да е не по-рано от 2 дни. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, каквато е първоначалното задължение. Без никакви допълнителни лихви, единствено законната лихва за забавяне“, допълни Корнелия Нинова.

За неизпълнение на тези задължения, законът предвижда сериозни санкции – глоба от 5000 до 15 хил. лева за физически лица, а за юридически лица и еднолични търговци – от 10 хил. до 50 хил. лева.