Бориславова: Няма да се допусне да се плаща за газ в рубли

742

Няма да се допусне нарушение на договорите и плащания в рубли за газ няма да се извършват. В действащите договори е записано, че може да се плаща само в евро и в долари, категоричен бе говорителят на Министерски съвет

„Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори за доставките на газ. В тях ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в долари”. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова в отговор на въпрос за искането на Русия.

„Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче към този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия”, подчерта Бориславова.

По думите ѝ алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция.

„Както знаете, от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това, през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа от други държави, които не са Русия”, посочи тя. И допълни: „Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи”.