Извънредно изявление на говорителя на Министерския съвет (ВИДЕО)

1239

Изявлението е по повод позицията на прокуратурата

„В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка“, каза началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

„Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура”, добави тя.

„Още в своята предизборна кампания ПП сложи като основен приоритет връщане на доверието в съда и прокуратурата чрез дълбока реформа“, припомни Бориславова.

Тя отчете, че правителството за 100 дни вече е напът успешно да закрие и да приеме на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата. В ход е внасяне на законопроект за реформа на КПКОНПИ.

„Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин и също така с министерство на правосъдието сме напът да качим за обществено обсъждане, който ще позволи ефективно разследване и независимо такова в полза на Европейската прокуратура”, подчерта началникът на кабинета.

Бориславова посочи, че будят удивление „редица факти и поведение на прокуратурата. Като пример посочи, че на обвинението му е отнело повече от две години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция.

„В същото време, за по-малко от два часа, Българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял”, категорична е тя.

Припомняме, че по-рано днес ръководството на прокуратурата представи позиция във връзка със „системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власти“.

Прокуратурата: Политически твърдения уронват престижа на съдебната власт

„Изкривява се обществената представа за работата на прокуратурата. Застрашени са правата на всички граждани с оглед нарушаване върховенството на закона“, категорични са от държавното обвинение.