Пулмолог за отпадането на направленията за PCR: Нямаме достатъчно специалисти, ще се струпват големи опашки от заразени

363

Д-р Росен Маринов смята, че по този начин много пациенти с Covid-19 ще се струпват на едно място и това допълнително ще затрудни пулмолозите, които и без това са малко на брой. Освен болни от Covid-19, на прегледи при тях ходят и пациенти с хронични белодробни заболявания и така двата потока биха се смесили, смята още лекарят

„Смятам, че идеята не е правилна. Пулмолозите са много малко на брой в сравнение с личните лекари. Това ще ги натовари страшно много, защото болните с COVID-19 са много. Всички те трябва да преминат през пулмолозите, за да не плащат PCR тестовете, а лекарите няма да могат да отделят достатъчно време за преглед”.  Това заяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS пулмологът д-р Росен Маринов в отговор на въпрос до какво ще доведе идеята с неговите колеги от 1 април да издават направления за тестове за коронавирус.

Без повече направления за PCR от личните лекари. Симидчиев обясни как ще се процедира оттук нататък

По думите му колегите му са ангажирани най-вече в болничната помощ и имат много малко часове за извънболнична помощ.

„А пациентите ще бъдат много. Няма да могат да ги прегледат. Ще се получат опашки. Много са и пациентите, които преглеждаме и извън COVID-19. Това са пациенти с хронични белодробни заболявания, хора с остри респираторни заболявания. Така ще се смесят два потока – заразен с чист. А именно тези болни са много податливи на коронавируса”, подчерта той.

Според него парите за личните лекари няма да намалеят, както твърдят те.

„Парите няма да намалеят, защото семейният лекар трябва да издаде Талон 3 за изпращане на пациента за консултация с пулмолог. Тестовете също ще останат в същото количество. А какво ще стане с хората в малките населени места, където няма пулмолози? Къде ще отидат тези хора?”, попита д-р Маринов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова