Рашков с подробности за производството срещу Асен Василев

90

Вътрешният министър даде брифинг по темата

Вътрешният министър Бойко Рашков с коментар за образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление, от когото и да е.

„Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес, злоупотребил е”, категоричен е силовият министър.

Рашков обясни, че сме станали свидетели на „незабавно образуване на досъдебно производство”.

„Не познавам автора на сигнала. Става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и се оплаква до прокуратурата от министър Асен Василев. Данните са от този месец и са отправени директно до главния прокурор. Защо директно до него? Очевидно става въпрос за близки отношение между този бизнесмен и главния прокурор”, добави министърът.

„Можем да предположим, че той е свързан и с бившите управляващи от ГЕРБ. Ако греша, съм готов да се извиня”, посочи още Рашков.

„Крайно време е, тъй като ПП ГЕРБ иска помощ от чужбина, защото сама не може да си помогне. Крайно време е ние като народ да кажем на Манфред Вебер нещо за лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов е работил до 1990 г. в МВР, след което е напуснал, защото не е пожелал да се деполитизира, като член на БКП“, обяви Рашков и го призова да не се „прави на светец“.

Относно „задържането на трима души за 24 часа“ – визирайки Борисов, Горанов и Арнаудова, той заяви, че това била „административна мярка“, която била подкрепена от закона и била „нормативно уредена“.

„Какви са обаче данните в тази насока, също представлява интерес и нашето общество трябва да научи в детайли, е не от лица, които не познават същината на преписката, изнасят каквито и да е изводи“, коментира Рашков.

Той заяви, че са събирани материали от 470 страници в продължение на два месеца, въз основа на които „може да се постави началото на наказателен процес – срещу Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова“. С ареста им, според Рашков, „е поставено началото на съдебно производство“.

Рашков посочи, че сме станали очевидци на полуграмотни изказвания от някой прокурори, че не било възможно Божков да бъде разпитан.

„Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка”, обясни той.