Радев: Голямата цел на извънредната среща бе НАТО да не се намесва в конфликта, за да избегнем Трета световна война

377

Румен Радев даде изявление пред медиите след срещата на върха на НАТО в Брюксел. Той заяви, че тази среща е изключително важна за сигурността и за бъдещето на Алианса

„Никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО“. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

„Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война“, каза още държавният глава. „Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид“.

„Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война“, допълни още Румен Радев.

Байдън и лидерите на другите държави от НАТО започнаха срещата си в централата на Слианса с позиране за групова снимка.

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Байдън ще присъства и на трите срещи и планира да даде пресконференция в края на деня.