Три са исканията на огнеборците

107

Те не са били поканени на днешната среща

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, който планира протест в събота, не е бил поканен на преговори с премиера, каквито се очаква да има днес. От синдиката нямат информация и за това хора от криминалния контингент да се опитват да се включат в организацията на протеста им.

„Не сме поканени на среща с премиера. Надявам се в близките минути да бъдем поканени”, заяви президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ Венцислав Станков.

„Аз нямам информация, че криминален контингент участва в организацията на протестите, но държа да бъда уведомен, ако това е вярно”, заяви още Станков.

Той увери, че протестът на пожарникарите ще е мирен и не цели създаване на напрежение в обществото.

От Синдиката настояват да бъдат чути, защото имат определени искания.

„Да се увеличат средствата по перо „Персонал“ в бюджета за 2022г., за да могат възнагражденията да се увеличат с 20%. Искаме с близо 100 млн. лв. допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и да се възстанови социалният диалог в МВР“, каза Венцислав Станков.

Според Националния синдикат на пожарникарите и спасителите диалогът сега почти не съществува.

По-рано беше обявено, че премиерът Кирил Петков ще разговаря със синдикалните организации, които готвят протестите, по поставените от тях искания.

Повод за брифинга му стана изказване на говорителя на правителството Лена Бориславова, че в планирания протест на пожарникарите тази събота има данни за участие на лица от криминалния контингент.

Лена Бориславова: Поне едно от лицата в списъка на премиера участва в организацията на протести