Личен лекар обясни как ще се извършват електронните прегледи

398

Нова услуга все още не функционира, тъй като предстои да се синхронизират софтуерите с тези на националната електронна платформа. Думата „електронен“ по-скоро е интерпретация, тъй като единствено данните от самия преглед ще се запазват в електронен вариант

Новата система за електронен преглед все още не функционира. Това каза в предаването „Тази сутрин“ общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

„Нашите софтуери не са синхронизирани все още с тази национална електронна платформа, но предстои и се извършват подготовки. Това зависи от „Информационно обслужване“ и от нашите софтуерни настройки“, допълни д-р Даскалова.

Тя обясни, че електронният преглед не е точно електронен, както се интерпретира. Прегледът на пациента си остава физикален:

„Те идват в кабинетите, извършваме прегледа, назначаваме необходимите изследвания, реално цялата тази база данни я описваме в амбулаторен лист, който освен в нашето електронно досие, се съхранява и на една обща електронна платформа, където тази база данни ще се обедини. И ако вие отидете на изследване при специалист, той ще може да види в тази система цялата ви предистория“, обясни д-р Деница Даскалова.

Достъпът до досието ще има самият пациент, той ще може да го следи и всички оторизирани лекари, тъй като ние сме администратори на лични данни, отбеляза личният лекар.

Тя беше категорична, че на нея новата система не би ѝ повлияла и дори би я улеснила.

„Защото, след като информацията на пациента е на едно място, аз ще имам цялата необходима информация, а не да разчитам на пациентите“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова