Финансовият министър представи бюджета за 2022, детските градини стават безплатни (ВИДЕО)

1229

Асен Василев очерта три основни акцента на бюджета за 2022. Без инвестиции в хората и капиталовата структура, няма как да има растеж, категоричен е той

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев очерта основната финансова рамка и подробности за Бюджет 2022 на специален брифинг пред медиите.

„Днес започват съгласувателните процедури по бюджета. Той вече е изпратен на социалните партньори. Очакваме в рамките на следващата седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде внесен в Народното събрание“, обясни Василев и допълни: „Голяма част от политиките, които иска да води това правителство, няма как да бъдат заложени и устойностени в този бюджет, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат устойностени към момента и са ключови за министерствата“.

По думите му, философията на този бюджет е доста по-различна от това, което е виждано до момента. „Това не е бюджет, който се опитва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се опитва, и се надявам да постигне, трайна промяна в параметрите и в траекторията на икономическия растеж на страната“, посочи той.

Министър Василев очерта три основни акцента на Бюджет 2022

  • Значително нарастване на капиталовите инвестиции, които правителството прави не само със средствата от ЕС, но и от националния бюджет;
  • Значително нарастване на инвестициите в хората, защото това е ключът към икономическия растеж;
  • Социална справедливост чрез подсигуряване, така че всички български граждани да имат еднакъв стандарт на живот;

И даде подробности в конкретика за цифрите: „В този бюджет на икономически растеж е заложен ръст на БВП от 4.8%, което е с около 1.2% повече от ръста тази година. Заложено е намаление на безработицата и дефицит от 2,5% без COVID мерките, с COVID мерките – 4.1%. Няма как да има растеж, без да инвестираме в хората и капиталовата структура. По този повод е предвидено удвояване на капиталовите структури от 2,9% до 5,8% от БВП. Има 30% ръст на капиталовите инвестиции в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ достига 663 млн. лв. Има допълнително 1 млрд. 671 млн. лв. за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ достига до над 2.4 млрд. лв. Има 178 млн. лв. за капиталови инвестиции в болници, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възстановяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри“, обясни министър Василев.

Предвиждат се инвестиции в детското здравеопазване, допълнителни субсидии за различни лечебни заведения и такива в отдалечени региони, които не могат да се издържат само през Здравната каса, увеличават се и средствата за донорство и трансплантация на стволови клетки.

13 милиона лева ще се инвестират в безплатни детски ясли от 1 април, като 1125 лв. е средната издръжка на дете. 280 милиона лева допълнително ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лв. се дават за финансиране на медицинско обслужване в здравните кабинети на училища, ясли и детски градини.

Учителските заплати се запазват на ниво 125% от средната работна заплата, което означава допълнително 315 милиона лева. 16 милиона се дават за подпомагане на храненето, за да имат нормални закуски децата.

70 милиона лева се отпускат за построяване и разширяване на детски градини, а 85 милиона лева се дават за безплатни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат възможност да запишат децата си там, ще има компенсации, обеща ресорният министър.