Министър Сербезова обяви при какви условия ще има нови мерки в страната

Заетите болнични легла са част от факторите, по които ще се определи дали трябва да бъдат въведени нови мерки

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обсъжда дали да бъде съкратено времето на карантината от 10 на 7 дни, а периода на изолация от 14 на 10 дни у нас. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок карантина.

В много държави за хора с бустерна доза даже изобщо няма карантина, обясни министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

„Новата вълна на коронавируса не се повтаря с предишните, тя е доста по-различна. Всеки ден ще се прави комплексна оценка на базата на данните в Националната здравно-информационна система“, посочи Сербезова.

Част от факторите за преминаване от едни към други мерки са заетите легла и за каква продължителност са заети, както и какви са възможностите да се увеличи тяхната бройка.

Изключително важно е как ще се разболява медицинският персонал и каква ще е наличността на медиците, посочи Сербезова като друг важен фактор за въвеждане на нови мерки.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че участниците в заседанието на КСНС вероятно ще влязат в новите по-съкратени срокове за карантина, но зависи от това кога РЗИ ще ги постави под карантина.

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, председателят на парламента Никола Минчев се почувствал зле и след направен тест е установено, че е положителен за COVID-19. Тази сутрин от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Радев и екипът му се изолират, както и премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

В заседанието участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, вицепремиерът Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и други.