Силно земетресение разлюля Кипър, предизвика паника и в Турция

252

Трусът е усетен около 3 часа тази нощ, последвали са редица вторични трусове

Силно земетресение разлюля Кипър в ранните часове днес. То е било усетено силно на целия остров и в региона. В посолството на страната ни в Никозия не са получени сигнали от пострадали наши сънародници, съобщава БНР.

Земетресението е регистрирано в 3:08 ч. тази нощ и е с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, по данни на Геоложката служба на Кипър. Епицентърът му е в Средиземно море, в непосредствена близост до острова – само на 50 км западно от град Полис Хрисохус, на дълбочина 25 км.

До 5:30 ч. сутринта са регистрирани серия от вторични трусове с максимален магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер.

Няма данни за пострадали и нанесени материални щети, съобщават кипърските компетентни служби.

Земетресението предизвика страх и безпокойство и сред сънародниците ни в Кипър. В района на градовете Пафос и Полис Хрисохус на западния бряг на острова живеят много българи. В първите им коментари в социалните мрежи много от тях обясняват как мебелите са се движили. Някои го сравняват с почувстваното при земетресението във Вранча.

Това в второто силно земетресение, регистрирано в Гърция от началото на годината. Предишното – на 5 януари, беше с магнитуд 5,3. Според информация на националната телевизия хиляди хора са прекарали нощта на улицата. Земетресението е било усетено и в Израел, Египет и гръцките острови Крит и Родос, съобщава ДПА, цитирани от БТА.

Трусът е разлюлял и средиземноморското крайбрежие на Турция, предизвиквайки паника сред местните жители, съобщава Си Ен Ен-Тюрк. Той е усетен в общо осем окръга на страната – Анталия, Адана, Мерсин и Хатай, които имат средиземноморски бряг, както и по-вътрешните Бурдур, Ъспарта, Коня и Караман.

Жители на Анталия и на по-източните градове Манавгат, Алания и Газипаша са избягали панически навън, след като били събудени от земетресението. Те са разказали, че трусът е продължил дълго. По първоначални данни няма щети, нанесени в Турция от труса.

По публикацията работи Снежина Раева