Депутатите решиха дали да остане намаленото ДДС и догодина

64

Срокът му да бъде удължен с още година за някои сектори, реши Народното събрание

Срокът, в който ще остане намаленото ДДС за някои сектори, се удължава. Това решиха депутатите в последния си работен ден за годината. Първото и второто четене на текста се случиха буквално в рамките на един час, предаде БГНЕС. С приетите днес промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година – до 31 декември 2022 година. Промените бяха внесени от „Има такъв народ“.  Помощта за бизнеса по време на пандемия успя да обедини управляващи и опозиция. Всички поискаха 9% ДДС за някои сектори да е в сила още година.

„Какво би струвало тази мярка – тази сума възлиза на 175 млн. лева”, заяви Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС.

„Това може да го понесе бюджета и само може да дадем спокойствие на всички засегнати. Важно е точно преди Коледа да дадем този знак”, категоричен беше и  Любомир Каримански, “Има такъв народ”.

От “Възраждане” все пак излязоха с нова идея. 0% ДДС на храните и лекарствата.

„Хората с най-ниски доходи си купуват храна и лекарства с най-високото ДДС”, посочи Цончо Ганев, “Възраждане”.

От ДПС им напомниха, че не сега е моментът за такива предложения.

„Нямаме възможност да променяме дизайна на мерките. Да го приемем в спешен порядък и да влезе в сила до 1-ви януари, за да не стресираме бизнес средата”, заяви Йордан Цонев, ДПС.

От темата за ДДС спорът се прехвърли рязко към коледната ваканция на депутатите. Заради предложението текстовете да минат и на второ четене. „Искате да заминавате по Малдивите – заради това бързате”, каза Цончо Ганев, “Възраждане”.

„Аз разбирам вашето желание от трибуна да си говорите за Малдиви, Сейшели. Но време за политикантстване има. Сега дайте да гласуваме”, призова Георги Свиленски, БСП.

„Не мисля, че има народен представител, който не би подкрепил това. Това е в помощ на бизнеса. Хайде, да гласуваме, за да можем да посрещнем една Нова година”, подчерта и  Любомир Каримански, “Има такъв народ”.

Призивът завърши с успех, а именно окончателно запазване на по-ниския данък за ресторанти, фитнеси, туризъм и книги.

По публикацията работи Снежина Раева