Кантарджиев каза при какви симптоми да не се събираме с хора по празниците (ВИДЕО)

424

Проф. Кантарджиев очаква Омикрон да влезе у нас още по празниците, но разпространението  му ще се усети през първия месец на следващата година

„Омикронът ще влезе у нас по празниците. Епидемиологично разпространение ще е през януари”. Това очаква епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинирането към Столичната община.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни симптоми, да не се събират с много хора.

„Който е болен, да е изолиран. Много важно за Коледа е ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора”, препоръча проф. Кантарджиев.

Той обясни пред Нова телевизия, че този вариант на коронавируса се разпространява много лесно. Това важи и за ваксинираните. Затова и препоръча бустерна доза. За ваксинираните с оксфордската ваксина, тя може да е от другите два препарата.

Проф. Кантарджиев обясни разликата между предишните варианти на коронавируса и този.

„Омикрон има 37 мутации в шипчестия протеин. По-лесно се разпространява. Лошото е, че има имунологично бягство. И преболедувалите, и ваксинираните не са достатъчно добре защитени. С бустера се увеличава защитата”, каза проф. Кантарджиев.

„Ако имаш две от Pfizer, си защитен около 40%. Имаш ли трета доза, си защитен около 75%”, каза още проф. Кантарджиев.

Днес пристигат ваксините за деца. Очакват се около 40 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна.

„Никой няма да задължава никого да си ваксинира детето. Лошото е, че има хора, които категорично не искат ваксини. Такива хора имаше и преди коронавируса. 5% си имаше родители антиваксъри до коронавируса. Никой насила не кара да си ваксинирате децата”, увери той.

„Когато дойдоха Делта и Омикрон вариантите, децата вече боледуват. Направиха изследване във Великобритания и то показа, че 14% от децата карат дълъг COVID. Това значи, че 6 месеца детето няма да има апетит, лесно ще се уморява. Но за родителите – ако искат да си предпазят детето, мама и татко да се ваксинират”, заяви проф. Кантарджиев.

По публикацията работи Снежина Раева