Здравният министър: Дворът на „Лозенец“ е най-подходящ за нова детска болница

101

Днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров даде пресконференция по повод изграждането на нова детска болница

Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александрова, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото“, обясни министърът.

„Болница „Лозенец“ разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Тя се намира в самия Южен парк. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място за болница за деца. Проверихме, че няма пречки да се строи на този терен“, каза още Кацаров.

Проведени са срещи с различни заинтересовани страни. Кацаров посочи, че темата се дъвче от години. Имало дружество, която щяло да се слее с детската болница, за да може тя самата да отговаря за инвестицията, посочи още здравният министър.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

„Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната“, заяви още Кацаров.

Пред МЗ стои още един въпрос – как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

„Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница „Лозенец“ да поеме децата? По наша оценка – може, там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време“, категоричен бе Кацаров.