Арабски парфюми – аромати от Изтока

3482

Ориенталските парфюми имат хилядолетна история и традиция.  Характерни са оргиналния си метод за смесване и създаване на ароматни композиции и с необичайните си съставки. Това ги отличава от класическите парфюми, с които сме свикнали. Днес, арабските парфюми набират особена популярност както сред жените, така и сред мъжете.

Снимка: Super Brands Discounter

Тайните ухания на Арабския свят

Класическите арабски аромати притежават особена магия, те имат способността да те пренесат в света на приказките от 1001 нощи. Уханната следа, която те обгръща като воал се превръща в почерк и оставя усещането за силен характер. Парфюмерийният занаят е неизменна част от източната култура, а извличането на ароматните масла е истинско изкуство. В традиционните арабски ухания, най-характерни базови нотки са жасмин, джинджифил, сандалово дърво, тамян, кехлибар, мускус и уд. А комбинирани те придават на ориенталските аромати, пикантност, дървесни тонове и изразителни цветни ухания. 

Ето и няколко от основните съставки, превърнали се в база при създаването на тези парфюми.

  • Жасмин 

Жасминът е на дълбока почит в Далечния Изток, използва се и до днес за ароматерапии и церемониални практики. Смятан е за едно от най-скъпите и екзотични масла, използвани в козметичната индустрия и често се използва като базова нотка и се комбинират се добре с аромата на лайката, цутрусовите масла и розата. Жасминът е един от най-старите и разпространени флорални аромати в света. Притежава изключително деликатен, богат, нежен и сладък аромат, което го прави изключително ценен за парфюмерийната индустрия.  А уханието на това растение ни изпълва с чувтвеност, хармония и  позитивност.

  • Сандалово дърво

Сандаловото дърво от древни времена е възприемано като символ на живота.  Маслото, извлечено от растението, има дървесен, екзотичен фин и дълготраен аромат. Сандаловото масло придава сладко и нежно дървесно благоухание и е една от най-ценните съставки при приготвянето на парфюмни композиции. Класическата ориенталска дървесна нотка е нежна и мека, силна и богата на зелена връхна нотка и има приятен и дълготраен аромат. Днес, сандаловото дърво е застрашен вид, което прави извличането на масло значително по-малко.

  • Кехлибар

Както повечето съставки в Ориенталския свят, употребата на кехлибар датира от древни времена. В древен Китай са горели кехлибар (амбра) по време на различни церемонии, като при самото затопляне се извлича кехлибареното масло. В съвременното производство на парфюми не използва истински кехлибар, а основната причина за това е, че кехлибарът има почти неуловим аромат. Въпреки това е често срещан в описанието на парфюмите. Възприето е като практика тъй като уханието на „кехлибар” се асоциира с качеството на парфюма, а именно топъл, богат аромат с ориенталски и земни нотки.

  • Уд 

Уд или агарово дърво е рядко и много скъпо масло, цената му зависи от възрастта на самото дърво – колкото по-старо, толкова по скъпа е и неговата смола. Ароматът е смятан за афродизиак, а процесът на извличане на маслото се пази в тайна от хилядолетия. Свойствата на удовото масло са безбройно много.  Използва се от векове както за лечебни и терапевтични, така и за магични цели В Ориенталския свят от древни времена, удувото дърво намира приложение при астма и простуда, за ароматизиране на помещенията, а и като съставка за парфюми, чийто аромат не може да бъде сбъркан. Такъв е ароматът Oud Lavender на Ahmed Al Maghribi, луксозен унисекс парфюм, с романтични нюанси, идеално обгръща кожата. 

За вълшебните съставки на арабските парфюми можем да говорим дълго и пак няма да сме изчерпателни, но се надявам да сме успели да ви пренесем поне за малко в екзотичния свят на тези ухания. На сайта на Super Brands Discounter можете да откриете разнообразни аромати, които биха задоволили и най-изтънчените вкус и предпочитание.