Съвети от полицията, с които да разпознаем измамник

117

От Областната дирекция на МВР в Сливен апелират гражданите да бъдат бдителни и да внимават, за да не бъдат измамени.

МВР моли хората да не дават пари и ценности на непознати преди да проверят дали информацията, която им се съобщава е вярна.

На 17 ноември 86-годишна жена от град Сливен е въведена в заблуждение по добре познатата схема, при която непознат се представя за държавен служител. Мъж, който се е представил за служител в социално подпомагане е измамил жената, като ѝ е обещал да съдейства за отпускане на социална помощ. Той е заговорил жената в района на кооперативния пазар в град Сливен. Било ѝ обяснено, че за целта не трябва да има пари в дома си и в банка. Жената изтеглила всичките си спестявания, предала сумата от пенсията си и дори рецептурната книжка. След като мнимият служител си тръгнал жената осъзнала, че е била измамена и е подала сигнал на тел.112. 

Ето и кои са възможните схеми за измама:

Не се доверявайте на хора, които с усмивка Ви убеждават, че ви познават, а вие никога не сте виждали.

Ако Ви спрат на улицата, позвънят на врата или Ви посрещнат пред входа непознати за Вас хора и Ви предложат: безумно изгодна сделка срещу вашите пари; да Ви ремонтират изгодно жилището; да удвоите парите си и да бъдете на печалба срещу изгодна сделка или обещават да Ви включат в европроекти или социален проект, то знайте, че става въпрос за измама.

Не пускайте в жилището си хора, които се представят за държавни служители или търговци – искат да ви измамят.

Ако Ви предложат да Ви увеличат пенсията, да Ви се отпуснат допълнително пари, да Ви се отпуснат помощи за отопление, дърва за огрев и други – това е измама.

Заговорят ли Ви непознати за пари, следва измама.

Запомнете:

Измамниците често пъти сменят сценариите. Не се доверявайте, не давайте пари на непознати и при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 112.