Знаете ли какво е скрит стрес и какви са методите за справяне с него?

231

В последно време много се говори за стреса, какво причинява и че той е в основата на повечето да не кажа и всички заболявания. 

В тази статия ще си поговорим за това, какво всъщност означава думата “стрес”.

Какво е скрит стрес и последствията от него и няколко техники с които да предотвратим последствията от него.

Ще се впуснем малко по-надълбоко, защото смятам, че е крайно време за това да се говори открито и приветствам с две ръце. Когато усетите, че имате проблем, потърсете помощ. Ако не можете да се справите сами, просто потърсете помощ и подкрепа. Апелирам всеки здравомислещ човек, както се грижи за зъбите си, за кожата си или ходи на профилактичен преглед всяка година, така да се грижи и за менталното си здраве. От там зависи и физическото му здраве, но за това малко – по нататък в статията. 

Какво е стреса?

Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане. 

Стрес е определено състояние, което се среща при всеки човек в различни проценти. Разликата е в реакцията на дадения индивид. Научно доказано е, че хората реагират по три начина на стрес:

  • ПА – така наречените панически атаки – това е реакция на тялото, пристъп на високи нива на тревожност и паника. Страшното са симптомите, които човека изпитва по време на ПА, защото губи контрол върху себе си. Това се получава заради големите нива на стресови хормони като кортизол и адреналин, които се отделят в тялото. Като изригващ вулкан, които не можеш да спреш. Някои хора преминали през това, описват ужасяващи неща и симптоми. Погледнато от друга гледна точка, може би позитивна, това е начина, по който тялото си  говори с нас. 

Все едно ни казва “ Хей, не мога повече,  имам проблем, помогни ми”! Но ние не го чуваме, то започва да дава по сериозни сигнали и накрая за жалост вдигаме до по сериозни последици.

  • Вторият начин, по който тялото реагира на стрес това са тревожни мисли, натрапливи мисли. Можете да разпознаете една такава мисъл, когато ви създава дискомфорт и се върти в главата ви като плоча. Доста е неприятно, само хората сблъскали се с това знаят, как може да промени ежедневието такова преживяване. По опасното в случая е че става омагьосан кръг, защото една такава мисъл завлича със себе си още много. Тялото произвежда стресови хормони и това се повтаря многократно.
  • Третият начин е чрез автоимунно заболяване, което в наше време е доста разпространено. Това  са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм. Болестите са предимно на имунната система, като повечето от тях пряко засягат и други органи (бял дроб, щитовидна жлеза и др.)За жалост много жени след раждането или след първата година от раждането, отключват хашимото, проблеми със щитовидната жлеза, преддиабетно състояние или диабет тип 1 ( инсулинова резистентност) и др. 

Всички тези състояние са сигнал да се обърнем към себе си и да видим, какво се случва в главата ни. Да се погрижим за менталното си здраве и за себе си. Да направим промени с начина си на живот, начина си на хранене, начина си на отношение към другите и към самите нас. Да погледнем света през друга призма. 

Нека сега разгледаме и какво значи “скритият стрес”!

В горните редове изяснихме, какво всъщност означава и как различния организъм реагира на него. Сега нека видим и какво значи “скрит стрес” и защо се получава така, че както всичко е наред и не са се случили някакви неприятни, негативни ситуации в живота ви, изведнъж се оказвате с дадено заболяване и нямате идея от къде е.

Смея да твърдя, че ума, духа и тялото имат много силна и здрава връзка. 

В книгата на Габор Мате “Когато тялото казва НЕ” са разгледани много и различни случай на скрит стрес и до какво води той. Нека ви разкажа кой е Габор Мате и защо смятам, че можем да се доверим на неговите изследвания и теории:

Д-р Габор Мате (Gabor Maté) е канадски лекар, специалист по неврология, психиатрия и психология и един от най-задълбочените изследователи на причините за зависимостта. Посветил е живота си на лечението на зависими в бедните канадски квартали.

Интересно е да се отбележи, че според него стресът не е въпрос на субективно възприятие. Той е установима поредица от обективни физиологични процеси в тялото, включващи мозъка, хормоналната и имунната система, а също и някои органи. Както животните, така и хората могат да го изживяват, без да го осъзнават.

Има много и различни събития и преживявания, които даже не усещаме как стресират нашето тяло. 

Един пример:

Майка на две деца, едното на 4 години другото на 1 година. По цял ден тича след тях, понася емоционални бури, потушава караници, различни състояния, детски градини, адаптация, грижи се за къща, мъж, храна, здраве общо взето за всичко. пък ако остане време и за нея самата. От време на време се намира, кой да помага, но през повечето време тя си ги гледа сама. Различните преживявания през деня не са фрапиращи и за това не й правят впечатление, но…..?

След 2 или три години се указва с автоимунно заболяване – Хашимото, почти опадала коса и 15 килограма отгоре. 

Защо?

Защо се е случило това според вас. Ето нагледно, какво е скритият стрес, без да усетим, работата става сериозна. 

Най – важното според мен е да разберем, какво можем да направим за да не стигаме до такива състояния. 

И тук ще ви напиша моят начин на справяне със скритият стрес, дано ви помогне. Ако ли не ви приветствам да си намерите своят начин ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. 

Поне по един час на ден останете сами със себе си. Оставете ангажиментите, те няма да избягат, вашето психическо състояние е по – важно от всичко. Намерете хоби, което ви зарежда положително, например танци, фитнес, йога, бродиране, рисуване, медитация. Всичко, което ви успокоява, дори и блъскането на възглавница е един прекрасен психологически метод за изкарване на емоцията и стреса съответно. Всеки ден правете по нещо малко за себе си. 

Това е моята печеливша формула и без оправданията нямам време. Дори и да сте с две деца, можете да си откраднете 30 минути след като заспят. Въпрос на приоритет. 

Както се казва спокойни родители, щастливи деца. 

Завършвам тази статия с думите “обичайте себе си и се грижете за нуждите си”. 

Автор: Стажант Деница Филева