Запазват мигащата светлина на светофарите в София

Решението да се премахне мигащата светлина на светофарите в София отпада 

Мигащата светлина се запазва, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във Facebook.

Припомянме, че според Регионалното министерство премигващата зелена светлина противоречи на пътните правила и е опасна. Пътните експерти бяха на друго мнение. Според тях без тази премигваща светлина ще има повече предпоставки за ПТП-та.

Мигането на светофарите в София остава в историята: Защо се налага промяна?

През 2016 г. мигащата зелена светлина на светофарите бе въведена от Столичната община /СО/ – иновация, която впоследствие бе възприета от други градове в страната. Данните показват, че така се намалява броя на ПТП. Затова от 2017-а СО настоява за промяна в наредбата на министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации, посочва Георгиев.

В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина, тъй като регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали, отбелязва председателят на СОС.

В резултат на активната намеса на Столичната община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, от МРРБ казаха, че ще променят наредбата си, така че мигащото зелено да бъде запазено в сигнализацията на светофарите, информира председателят на СОС