Глад в Афганистан: Местни продават покъщнина, за да си купят хляб

322

В Афганистан цари глад. Почти никой не разполага с пари, а местните прибягват и до други методи, за да сложат храна на масата. 

Мнозина са принудени да продават покъщнина, за да си купят хляб. Почти никой в страната не разполага с пари. Вместо пшеница, хората отглеждат опиумен мак, защото носи повече приходи.

Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната програма по прехраната (WFP) към ООН предупредиха за увеличаващия се брой на гладуващите хора в Афганистан. Данните сочат, че в момента 18,8 милиона души в тази страна гладуват, а се очаква до края на годината броят им да се увеличи до 22,8 милиона души. Сред тях има над 3 милиона деца под 5-годишна възраст.

Всички тези хора имат спешна нужда от храна, питейна вода, медицинско обслужване и надежден подслон през зимата. Населението на Афганистан е общо 39 милиона души.

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийсли назова наскоро основните причини за тази хуманитарна катастрофа: рязко увеличените цени на горивата, хранителните продукти и торовете. Едновременно с това расте и бедността:

„Почти никой в Афганистан вече не разполага с пари“, казва за DW ръководителят на Индустриалната камара на провинция Херат Хамидулах Кадем.

По думите му само в промишлената зона на Херат 70 на сто от фирмите са фалирали, а търсенето е спаднало значително. Освен това покупателната способност се е свила драстично, а служителите в обществения сектор вече почти не получават заплати.

По-малките фирми, например тухларните или манифактурите за коприна, нямат никакви шансове да оцелеят. Броят на безработните расте ежедневно, а с това и делът на хората, които не могат да си осигурят ежедневната прехрана.

По публикацията работи: Мариела Анастасова