Радев: Институциите полагат усилия да се избегне пълно затваряне заради COVID-19

52

„Институциите полагат усилия да се избегне пълно затваряне заради COVID-19, за това се борим. Това е смисълът на сертификатите – да дадат икономическа свобода и да не спира нашият социален живот“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещение в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Заедно с представители на Министерството на здравеопазването държавният глава обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти.

Ръководството и всички екипи на Спешна помощ имат изключително важна служба за България не само по време на пандемия, посочи президентът и изрази благодарност за всеотдайната работа на служителите на Спешна помощ в интерес на здравето и живота на хората. По думите на президента държавата е длъжник на работещите в спешните отделения и има още много какво да се направи за подобряване на условията за труд и много по-достойно заплащане.

Президентът посочи, че проблемът с местата в болниците не е в координацията, а в изчерпването на свободни легла в много от лечебните заведения.

„Това е сериозна червена лампа за всички нас“, подчерта държавният глава. Той призова за отговорност и съзнателност като общество и за спазване на мерките, тъй като има рязко нарастване на случаите, а щамът „Делта+“ се разпространява изключително бързо и данните сочат, че заразяването е в пъти по-голямо от обикновения щам.

Алтернативата на настоящите мерки е затваряне на абсолютно всичко, подчерта държавният глава. Той даде пример с Латвия, където има пълен локдаун, работят само аптеките и търговските обекти със стоки от първа необходимост, а в някои страни дори е въведен вечерен час. По думите на Румен Радев изходът от ситуацията да се движим от локдаун до локдаун е ваксиниране.

„В Португалия 90% от хората са ваксинирани. Говорих и с президента, и с премиера – животът тече абсолютно нормално, хората там са забравили, че е имало пандемия. Ние тепърва мислим дали трябва да се затваряме отново“, посочи президентът и добави, че е нужна отговорност не само към собственото здраве, но и към здравето на близките, хората, с които работим, с които се срещаме, за да можем да преодолеем това предизвикателство.

Президентът Румен Радев поздрави работещите денонощно за освобождаването на заседналия кораб „Вера Су“, който вече е на варненското пристанище, а Черно море е спасено от екологична катастрофа.