Парламентът в Брюксел въвежда нови правила е-тротинетките под наем

58

Електрическите скутери доведоха до голям брой произшествия, откакто бяха въведени за първи път в белгийската столица

Парламентът в Брюксел обмисля да въведе нови по-строги правила по отношение на електрическите тротинетки и велосипеди за споделено ползване, като въведе специални зони за паркиране, ограничения на скоростта и глоби, ако превозните средства бъдат изхвърлени на улицата, предаде Politico.

Арно Верстрате, който е лидер на „Зелените“ в парламента, представи  план за по-строги правила с подкрепата на управляващите партии в парламента . Очаква се той да бъде гласуван в началото на 2022 г.

„Новите правила ще ни помогнат да направим общественото пространство по-безопасно за всички потребители“, каза Верстрате . Ако бъде прието, местните власти в централния брюкселски регион ще бъдат задължени да създадат специални места за паркиране.

Според предложенията, лошо паркираните скутери ще бъдат конфискувани от органите на реда, а собственикът им глобен – като глобата може да бъде прехвърлена на ездача.

Според плановете ограничение на скоростта ще бъде наложено и в пешеходните зони.

„Операторите могат да използват технически интервенции, за да гарантират, че скутерите в пешеходните зони не могат да надвишават скоростта на ходене“, каза Верстрате. Ако ездач иска да се движи по-бързо от 6 километра в час, той трябва да кара скутера извън пешеходна зона.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова