Френската ваксина срещу Ковид с обещаващи резултати в клиничните изпитвания

113

Компанията Valneva (VLS.PA) съобщи днес за положителни резултати от фаза III от изпитването на нейната кандидат-ваксина срещу COVID-19 -VLA2001, предаде Reuters

От компанията посочват, че в последното изпитване на препарата са участвали  4012 участници на възраст на 18 години. Резултатите от изследването показват, че ваксината е предизвикала по-силен имунен отговор и по-малко странични ефекти от тази, разработен от компанията AstraZeneca.

Компанията Valneva (VLS.PA) е сред малкото разработчици на ваксини, които произвеждат своите тестове, сравнявайки резултатите си с тези с тези на вече одобрена от регулатора Ковид ваксина, вместо да дава плацебо на част от доброволците, тъй като различните ваксините стават все по-достъпни.

„Тези резултати потвърждават предимствата, често свързани с инактивираните ваксини “, каза главният изпълнителен директор Томас Лингелбах. Той допълни, че компанията вярва, че препаратът ще има важен принос в борбата срещу COVID-19.

От компанията съобщават, че подготвят клинични изпитвания на ваксината VLA2001 и при деца на възраст от 5 до 12 години, както и при хора, които се нуждаят от бустерна ваксинационна доза.

Миналият месеца акциите на компанията паднаха, след като Великобритания отмени договор за около 100 милиона дози от ваксината на Valneva, отчасти заради опасенията кога ще получи одобрение.

В същото време компанията разширява изпитанията на своя кандидат за ваксина срещу COVID-19, VLA2001 и продължава преговори с Европейската комисия за потенциален договор.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова