Урсула фон дер Лайен: ЕС е най-големият износител на ваксини

117

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу COVID в света, предаде Reuters

За периода от декември 2020 г. до сега са били изнесени над един милиард ваксини, като те са били доставени в повече от 150 страни.

ЕС е изнесъл толкова ваксини за трети страни, колкото е и доставил на гражданите от съюза. ЕС започна да изнася Covid ваксини в началото на глобалното им разпространение през декември 2020 г., докато други големи производители като САЩ не го направиха тогава и ограничи износа на ваксини с месеци.

По-голямата част от износа на ваксини е насочена към по-големи икономики като Япония, Турция и Великобритания, които са имали договори с производителите на ваксини, базирани в блока.

Продажбите и даренията за по-бедните нации досега са съставлявали малка част от общия износ, но ЕС планира да изнесе поне 500 милиона дози към най -уязвимите страни през следващите месеци, каза още Фон дер Лайен.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) близо 80% от гражданите на ЕС на възраст 18 и повече години са получили поне една доза ваксина от началото на кампанията за ваксинация срещу Covid-19.

За съжаление България продължава сериозно да изостава, като отново заема последно място в целия ЕС с едва 25% ваксини с поне една доза.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова