Стефан Янев с коментар за мерките срещу високата цена на електроенергията

32

„Намирането на точните решения за намаляване на ефекта от повишаването на цените на природния газ и електроенергията, е сред основните задачи за нашето правителство. Така ще осигурим защита на българския бизнес и на потребителите“.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на кръгла маса, организирана от президента на България, чиято основна тема бе именно нарастващите цени на енергоносителите. Във форума се включиха още вицепремиерът по социалните и икономическите въпроси, министрите на енергетиката и икономиката, както и представители на бизнеси и браншовите организации.

„Важно е да се обърне внимание, че ситуацията има два аспекта – цените за битовите, както и цените за небитовите потребители. Ние имаме сигурност, че в следващите месеци цените за битовите потребители няма да бъдат променяни, тъй като има утвърдена рамка от КЕВР, която гарантира настоящите стойности на енергоносителите. Потребителите обаче са изложени на инфлационен натиск, който е свързан с повишението на цените на тока и природния газ за бизнеса“, заяви Янев.

„С цел омекотяване на удара от високите нива предприехме редица мерки, които да са в помощ на бизнеса. В същото време продължаваме да работим и по нови методи, които да намалят натиска или да адаптираме вече наложени такива. Откроихме, че мярката за разделяне на големите дългосрочни пакети от енергия, предлагани на пазара на по-малки, не дава необходимия ефект. Появиха се няколко крайни потребители, които искаха да закупят пакети, но те бяха малко. Това показва, че самият пазар не е подготвен за подобен тип предлагане, а не, че мерките не работят“, каза още премиерът.

„В същото време продължаваме работа и по промени в регулаторния механизъм, така че потребителите от последна инстанция да могат да сключват дългосрочни договори за закупуване на електроенергия. Трябва да осигурим трайни решения в този аспект, защото пазарът е с най-голяма волатилност, когато сроковете са кратки, особено в сегмента „ден напред“, допълва Янев.

„Освен за решенията от най-спешен порядък, трябва да мислим и за дългосрочното развитие на сектора в страната. Именно това е причината да бъде създадена работна група, която да търси устойчивите решения в бъдеще“, каза служебният министър-председател.